Český prezident Václav Klaus vybídl politiky, aby pod vlivem nejrůznějších ekologických hnutí neopouštěli zásady svobodné společnosti. V odpovědi americkým kongresmanům, kteří ho požádali o stanoviska k problematice klimatických změn, uvedl, že je znepokojen, jak jsou ekologická témata zneužívána některými politickými nátlakovými skupinami k útoku na základní principy svobodné společnosti.

"Při diskusi o podnebí nejsme svědky střetu názorů na životní prostředí, ale střetu názorů na lidskou svobodu," napsal Klaus.

Na prezidenta se obrátili republikáni Joseph Barton a bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Dennis Hastert před úterním slyšením v podvýboru pro energetiku a kvalitu ovzduší, na něž byl pozván mimo jiné i bývalý americký viceprezident Albert Gore.

Klausovy odpovědi, které agentuře ČTK poskytla Sněmovna reprezentantů, mohou v diskusi poslanci využít, sdělila Lisa Millerová z tiskového oddělení sněmovny. Jejich úplná prezentace ale podle ní při slyšení na programu není.


Politici by neměli následovat "médii řízenou hysterii"
Největší hrozbou svobodě, demokracii, tržní ekonomice a prosperitě na začátku 21. století není komunismus nebo řada jeho měkčích podob. "Komunismus byl nahrazen hrozbou ctižádostivého environmentalismu," napsal Klaus. Tato ideologie podle něho chce nahradit "svobodný a spontánní vývoj lidstva něčím jako centrálním (nyní globálním) plánováním celého světa".

Její zastánci považují své ideje a argumenty za "nespornou pravdu" a v úsilí o dosažení svých cílů používají rafinované metody manipulace k tlaku na politiky, tvrdí Klaus. Jejich argumentace je založena na šíření obav a paniky; v této atmosféře naléhají na politiky, aby přijímali netolerantní opatření, svévolné limity, regulace, zákazy a omezení každodenních lidských aktivit a činili lidi předmětem byrokratického rozhodování.

Nehledí přitom na skutečnost, že příroda i společnost se soustavně vyvíjejí, a ignorují budoucí hospodářský i technologický pokrok. Politici jsou podle českého prezidenta tlačeni následovat "médii řízenou hysterii založenou na spekulativních a důkazy postrádajících teoriích" a přijímat nesmírně nákladné programy plýtvající vzácnými zdroji, aby zastavili pravděpodobně nezastavitelné klimatické změny způsobené nikoli lidským chováním, ale různými vnějšími a vnitřními přírodními procesy.

Politici by měli za všech okolností trvat na principech svobodné společnosti, nepředávat rozhodovací práva skupinám, které tvrdí, že vědí lépe než ostatní lidé, co je pro ně správné, a chránit peníze daňových poplatníků před pochybnými projekty, doporučil Klaus.

Za plýtvání označil Klaus snahy bojovat s rostoucí solární aktivitou nebo pohybem oceánských proudů. "Žádný vládní čin nemůže zastavit svět a přírodu před změnami," prohlásil. Z tohoto důvodu nesouhlasí s plány, jako jsou Kjótský protokol a podobné iniciativy, které vybírají "libovolné cíle vyžadující obrovské náklady bez realistických vyhlídek na úspěch".